(23-04-20) MERCEDES TORRAS

UNA RECONSTRUCCIÓ NECESSÀRIA

CdE 200422.- Després d’anys de només estudis i projectes, alguna cosa s’ha començat a moure a la Fundació Mercedes Torras. Tant l’entitat propietària de l’edifici com l’Ajuntament, estan d’acord que cal enderrocar-lo, abans no caigui sol i malament. El Ple Municipal així ho va ratificar el passat 27 de gener.
Aquesta decisió trigarà un temps -que hauria de ser curt- en fer-se efectiva. Mentrestant, el debat sobre què s’ha de fer al solar que quedi, és obert, malgrat que només la mateixa Fundació tingui autoritat per decidir-ho. GdE però, ho té clar. Ho ha dit sovint, i ho va incloure al PLA PER CALDES que va presentar a les municipals de 2019.
Cal RECONSTRUIR l’edifici d'acord amb el Pla General. Preservant els elements singulars que marca el Pla del Patrimoni i per tant, aixecant un nou edifici, de PB+2, al davant, carrer Callao, i PB+1 al Passatge St.Pere. Planta baixa diàfana (380m2) no residencial, i un total de 5 habitatges (700m2) de renda lliure. Qui l’executaria seria la Fundació, que aconseguiria finançament mitjançant un crèdit hipotecari que es pagaria amb les rendes del lloguer dels pisos a particulars i de la planta baixa a l’Ajuntament per instal·lar-hi el Consultori Mèdic i el Casal de Gent Gran (amb jardí incorporat).
Amb aquest plantejament, es cobreixen els objectius de la Fundació i es desencalla la situació. Quan s’hagi retornat el crèdit, les rendes quedarien per seguir ajudant a la gent del poble que ho necessiti. Els habitatges socials que algunes forces polítiques locals han proposat, es podrien fer en altres promocions urbanístiques. Intentar col·locar-los aquí, demana primer una modificació del Pla General i per tant, un endarreriment sine die de dues qüestions vitals per Caldes com són el consultori i el casal gent gran. També significa un encariment del projecte, dificulta la viabilitat econòmica per l’escàs import de les rendes que s’obtindrien i obliga a l’aportació de diners externs.
GdE proposa doncs, encarar de seguida la reconstrucció!
(Foto: any 2015)

Comparteix