(10-10-20)EL PROBLEMA D’APARCAR

MÉS VELL QUE “L’ANAR A PEU”

CdE 201009.- Com passa cada estiu quan el poble és ple a vessar, les queixes, comentaris, idees i ocurrències sobre com es pot compaginar la vida a peu i amb vehicle a les zones més concorregudes del poble, rebroten i s’apassionen, normalment amb argumentacions velles i conegudes, però també amb noves aportacions. Enguany, no n’ha estat cap excepció.
GENT D’ESTRAC, partit LOCAL de nova creació, en el seu PLA PER CALDES amb què va concórrer a les eleccions municipals de 2019, ja va exposar la seva proposta basada a prioritzar l’accés a peu a tot el poble, però facilitant espais per aparcar d’acord amb les possibilitats actuals i futures que ofereix el planejament vigent.
Dos d’aquests espais ja hi són. Un funciona, el del pàrquing fotovoltaic a peu de l’N-II. L’altre, al Parc Maragall, no gaire, mal gestionat i poc aprofitat. Ambdós són municipals i l’Ajuntament, per bé o per mal, n’és el responsable i per tant amb potestat d’intervenció, tal com GdE defensa.
Queda un tercer espai, el de l’Esplanada, que s’aprofita amb més o menys intensitat, que ajuda, però que no resol el problema de l’accés a l’eix comercial i social de Caldes (Riera, C.Ral, Parc’s). Per això, GdE, considera que cal afrontar més aviat que tard, la remodelació urbanística del conjunt que inclogui un aparcament soterrat (100 cotxes) per incrementar la disponibilitat sense perjudicar els vianants.
Aquesta opció, llargament reivindicada, ni és un brindis al sol, ni una fantasia. Es basa en sòlides argumentacions. Primera, la configuració actual de l’esplanada i el seu entorn, de fet, no existeix al Pla General vigent des de 1984. Només disputes jurídiques i algun pronunciament polític han impedit l’execució del que s'hi contempla: habitatges esglaonats i repartits, la prolongació del carrer del Remei fins al de l’Església i una plaça pública, allà on avui hi ha la zona esportiva (una mica menys).
Segona, i no menys important. El nou pàrquing permetria que els veïns/es de la zona hi deixessin els seus vehicles en pupil·latge, per així alliberar la Riera que podria esdevenir la zona de càrrega i descàrrega, que sovint es reclama.
Mentrestant, els darrers estius segueixen mostrant que els pedaços poden servir puntualment però no resolen el problema. Clarament cal compaginar els espais -TOTS- i els usos disponibles en benefici públic i de la majoria. Per això l’intent de GdE d’ampliar l’horari d’aparcament (2 hores més) a l’esplanada els caps de setmana que el Govern no va recollir que se li va demanar al Ple de juliol.
GdE creu que ja no és moment de plantejaments radicals -tot o res-, ni de preteses solucions màgiques. Cal un debat ciutadà que confirmi les propostes – les que siguin- i cal també un Ajuntament que agafi el “toro per les banyes”: que executi el que diu el Pla del 1984 o bé plantegi altres sortides en el nou POUM que des de 2014, amb prou feines avança ....
Notícies relacionades:
02.05.2012 - http://www.caldetes.cat/document.php?id=1677
28.02.2014 - http://www.caldetes.cat/document.php?id=2719

Comparteix