14.03.15 El triomf de la veritat: Tornaran els espigons a la platja

20 anys després de la seva destrucció, si tot va bé, ja sabem que tornaran al lloc i al servei que mai havien d’haver deixat de fer. Han fet falta un munt de reivindicacions, de protestes i de gestions perquè es posés en evidència la inutilitat dels més de 12 milions d’euros que s’han gastat només a Caldes aportant sorra i més sorra del fons marí per a regenerar les platges.

Quan es va anunciar aquesta aportació de sorra i la destrucció dels espigons (any 1992), CiU ja s’hi va oposar. En va perquè el projecte es va executar amb el vist-i-plau del govern municipal del PSC. Només les gestions de CiU -local i nacional- van aconseguir salvar l’espigó de la platja de les Barques que encara queda.

De res van servir les signatures que van recollir els Pescadors ni la certesa de que l’opinió pública estava en contra de l’operació. “Caldes recuperarà les platges que havia tingut als anys 50” –deia el “Portada” de l’època per intentar justificar l’injustificable. La propaganda va ser terrible i constant (i falsa, és clar!).

Quan l’evidència amenaçava l’estabilitat del govern municipal, aquest és va refugiar en la mentida. “No hi podem fer res” –deien-, és una imposició de Madrid –ens volien fer creure-, mentre a altres municipis catalans (Sitges, per exemple) els governs municipals aconseguien frenar idèntics projectes.

Fins i tot llavors ministre Borrell (PSOE) va “inaugurar” les obres, mentre els pocs que públicament s’atrevien a discrepar, especialment els de CiU, érem acusats poc menys que d’incults, ignorants i mals caldencs.

Després el que ha passat està a la vista. Caldes va perdre bona part del seu encant, la sorra s’ha anat perdent, tal i com ja havien advertit els experts i ara, vint anys després, el mateix Ministeri que va abolir els espigons anuncia que els tornarà a construir.

Temps hi haurà, si cal, per a demanar i depurar responsabilitats. Ara CiU de Caldes no pot ni vol dissimular que se’n alegra. Ja era hora. L’alcalde Arnó ja ho ha dit públicament i també ja s’ha afanyat a anunciar que treballarà per avançar el termini d’execució previst i per modelar el projecte, de manera que els espigons a més de la seva funció protectora també esdevinguin espais útils per l’esbarjo i per a la potenciació de l’atractiu comercial del front marítim.

Caldes s’apunta doncs al canvi i al progrés. Benvingut sigui !!

- Enllaç a la noticia publicada per l’Ajuntament de Caldes http://www.caldetes.cat/document.php?id=3698

- Enllaç a les noticies publicades als mitjans

El Punt Avui: http://www.elpuntavui.cat/ma/article/1-territori/11-mediambient/827437-l...

Capgrós: http://www.capgros.com/mobil/detall.asp?id_noticia_portal=34639&sec=6

Comparteix