09.03.15 Tv per Cable: Crònica d’un engany

Exactament 20 anys són els que ha durat aquest “muntatge”. Durant la major part d’aquest temps s’ha fet creure als veïns que a Caldes hi havia una televisió per cable d’última generació tecnològica quan en realitat no passava de ser un sistema de recursos limitats, amb instal•lacions precàries i deficients i un manteniment escàs que, mica en mica, ha anat deixant de funcionar.

El més greu però, és que tota aquesta fal•làcia s’ha basat en un engany flagrant. S’ha fet creure als qui s’hi abonaven que es tractava d’un servei municipal quan en realitat no era altra cosa que un negoci en mans d’una empresa privada que, pràcticament des del primer moment, mai ha complert amb les seves obligacions. Ni les tècniques, ni les administratives, ni les econòmiques.

Fa uns anys, quan CiU va accedir al Govern Municipal i varem tenir ocasió de consultar la documentació que fins llavors se’ns havia amagat, ja ens vam adonar que l’engany havia estat majúscul i sobretot, que s’havia consentit i patrocinat des del govern socialista. Per increïble que pugui semblar, l’empresa de la televisió per cable (privada) havia gaudit durant anys d’un local al propi Ajuntament, s’havia anunciat a tots els programes de festa major i mitjans municipals a més d’altres tractes de favor, difícils, molt difícils d’explicar.

El més greu de tots: mai va pagar ni un cèntim a l’ajuntament. Per contracte havia d’abonar un cànon anual per disposar de permís per estendre el cablejat pel municipi. No el va pagar mai. I el que és més sospitós (i indignant !): mai ningú li ho va reclamar. Ningú de l’Ajuntament, volem dir. I no va ser pas perquè no sabessin que ho havien de fer, perquè el Grup de CiU periòdicament els demanava explicacions, sense obtenir resposta.

L’alcalde Arnó a la vista de tot aquest desgavell va decidir actuar. Va portar el tema a debat plenari, va crear una Comissió d’Investigació dels dos Grups Municipals (CiU-PSC) i va cridar l’empresa per a que regularitzés la situació. La Comissió va requerir els alcaldes i regidors anteriors i als tècnics municipals per a que expliquessin el que havia passat, però els socialistes no es van presentar. Per la seva banda, l’empresa no va atendre el requeriment que se li va fer per a que pagués almenys pels 5 anys anteriors.

Després, el que ha passat és conegut. Abandonament del servei i de les instal•lacions per part d’una empresa que ja no hi és i esforços de l’Ajuntament per a mantenir el funcionament d’un servei cada cop més obsolet, si més no a l’espera de l’estesa del cablejat de fibra òptica que s’està efectuant als municipis maresmencs.

El canvi de freqüències televisives que a principis de 2015 ha decretat el Govern espanyol ha significat el cop de gràcia per certificar la defunció del sistema. Malgrat les reiterades convocatòries i avisos, a la reunió que es va convocar per parlar-ne només hi havia mitja dotzena de resignats abonats que no van poder fer altra cosa que constatar el final de l’engany.
Nosaltres però pensem que encara no està tot dit. Fa uns anys, quan va esclatar l’escàndol ja vam reclamar que algú del PSC havia de donar explicacions de tot el que ha passat. Ja no davant la Comissió que es va crear, sinó davant el conjunt dels ciutadans de Caldes, molts dels quals van ser víctimes de l’engany (*). Les explicacions no es van donar llavors. Continuen doncs pendents !!!!!

(*): El nombre exacte mai s’ha conegut. L’empresa sempre s’ha negat a facilitar la dada. Potser per evitar que se li calculés un cànon massa elevat. El cas però, és que abans del Govern de CiU, tampoc ningú li ho va demanar mai !!!

Nota.- Es pot accedir a la NP de l’Ajuntament de Caldes sobre la reunió amb els afectats del 27 de febrer al següent enllaç: http://www.caldetes.cat/document.php?id=3675

Comparteix